It
RUS NL
Eng
 

Vasily Tryndyk is in 1954 geboren in Nalchik de voormalige Sovjet-Unie. Zijn vader, Nikolay Tryndyk (1916-1989) geboortig van de Oekraine, was in zijn tijd een van de toonaangevende kunstenaars in de USSR. Zelf opgeleid in een gedegen academische schildertraditie die stoelt op van voorsprong oud-Hollandse technieken, wordt hij Vasiliiís eerste leermeester. Vasilii treedt, artistiek getalenteerd en veelbelovend, in zijn vaders voetsporen. In 1972, op 18 jarige leeftijd al,studeert hij af aan de Demidovskaya Hoge Kunstschool van Leningrad.In 1982 volgt zijn opname in de Bond van Kustenaars in de Sovjet-Unie. In 1989 ontvangt hij t.g.v. een expositie in Moskou, waaraan een keur van kunstenaars deelneemt,als enige schilder uit de republiek Kabardino-Balkarya eeneervolle onderscheiding voor zijn uitzonderlijke inzet voor de Sovjet-Russische beeldende kunst. In 1990 legt Vasily Tryndyk, mede door de grotere bewegingsvrijheid als gevolg van de perestrojka de eerste kontakten met Nederland. Deze zijn positief en bieden zodanig perspectief, dat hij het aandurft met zijn gezin naar het land van Rembrandt te komen. Exposities te Nijmegen en Maastricht, die druk bezocht worden, volgen. Zijn werk valt op tussen dat van kunstschilders waaronder verschillende uit Oost-Europa. Op een bij Sothebyís te Amsterdam gehouden veiling ten behoeve van het Russische Rode Kruis, waarbij 40 schilderstukken uit het werk van zes toonaangevende kunstenaars zorgvuldig zijn geselecteerd, worden alle werken van  Tryndyk verkocht.
 

 Vasily Tryndyk set op artistiek verrassende en originele wijze de lijn van de schildertraditie van Rusland van voor 1917. Hij doet dat in een aantrekkelijke kleurrijke stijl met vorm en stijlkenmerken die behalve aan Popova en Lentoulov vooral doen denken aan het werk van Chagall. Evenals bij dezen van oorsprong Russische schilder kenmerkt het werk van Tryndyk zich door expressionistische tendensen om aan een gedachte, een geestelijke geladenheid of emotie uiting te geven middels een eigen zelf geschapen vorm, waarbij sterk aansprekende kleuren de beoogde expressie versterken. Waar het werk van Chagall zich ontwikkelt in surrealistische richting, is deze tendens bij verschillende werken van Vasilii Tryndyk te herkennen in mystieke elementen en in geheel eigen bedachte wezens.
Tryndyk onderscheidt zich als kunstschilder ondermeer door de verrassende wijze waarop hij het visueel waarneembare naar zijn eigen perceptie een heel nieuwe verschijningsvorm en dimensie geeft. Hij vertaalt de wereld zoals hij die in zijn nieuwe omgeving ervaart in een ontwapenend artistiek idioom dat uniek mag heten. Een deel van zijn werk waarbij hij zich door zijn woonplaats Nijmegen, diens gemeenschap, historie en gebouwen laat inspireren, is in deze aantrekkelijke stijl geschilderd. Hij plaatst daarbij de mens en diens omringende wereld in een associatief verband met een heel eigen vorm en perspectief.

 De zelfstandige onderdelen ervan staan steeds in relatie met elkaar door middel van mystieke strippellijnen die de visualiteit van thematische en energetische verbindingen zijn tussen de afbeeldingen van de komposities.
Vasily Tryndyk schildert ook in opdracht. Zijn werk is te vinden in vele Russische musea en particulieren collecties in Duitsland, Canada, Jordan,de Verenigde Staten en Nederland.